Unirea_Stei. Forum
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Olimpiade si concursuri

In jos

Olimpiade si concursuri Empty Olimpiade si concursuri

Mesaj Scris de Simona Vin 10 Oct 2008 - 20:40

Atentie! Aici puteti vedea programa pentru olimpiada de industria alimentara ,faza judeteana si nationala...asteptam doritori(numai de la GRI UNIREA Stei)
II. Calificarea profesională: TEHNICIAN ANALIZE PRODUSE ALIMENTARE, clasa a XI-a, ruta directă


Denumirea modulelor din programă:
M1 Determinarea valorii nutritive a produselor alimentare
M2 Efectuarea analizelor specifice în industria de morărit, panificaţie şi produse făinoase
M3 Efectuarea analizelor specifice în industria fermentativă

13.Determinarea valorii nutritive a produselor alimentare

- Clasificarea glucidelor
- Structura liniara si ciclica a glucozei, fructozei, galactozei, zaharozei, lactozei, maltozei. Compozitia chimica a amidonului;
- Proprietăţile fizice, fizico-chimice şi biochimice ale glucozei, fructozei, galactozei, zaharozei, lactozei, maltozei, amidonului.
-Importanţa glucidelor in alimentatie si în procesele tehnologice de obţinere a produselor alimentare.
*Pentru faza naţionala intră şi :
- Clasificarea lipidelor
- Structura acizilor grasi saturati si nesaturati si a gliceridelor;
- Proprietăţile fizice, fizico-chimice şi biochimice ale acizilor grasi saturati si nesaturati si ale gliceridelor
-Importanţa lipidelor(gliceride, ceride, steride, fosfatide) in alimentatie si în procesele tehnologice de obţinere a produselor alimentare.


17 Efectuarea analizelor specifice în industria de morărit, panificaţie şi produse făinoase

- Analiza senzorială a materiilor prime din industria de morărit şi panificaţie (cereale, făină, drojdie, sare)
- Analiza senzorială a semifabricatelor (prospături, maiele, aluaturi)
- Analiza senzorială a produselor finite (făinuri, pâine,
biscuiţi, paste făinoase)
- Însuşiri senzoriale: aspect, culoare gust, miros, consistenţă, grad de infestare

Analiza fizico-chimică a cerealelor (determinarea umidităţii prin uscare la etuvă)
- Analiza fizico-chimică a materiilor prime folosite în panificaţie: făina(determinarea umidităţii, acidităţii,)
- Analiza fizico-chimică a produselor de panificaţie (determinarea acidităţii, alcalinităţii, umidităţii, porozităţii)
*- Analiza fizico-chimică a produselor făinoase (verificarea dimensiunilor şi a defectelor, dete4rminarea umidităţii la etuvă, acidităţii, alcalinităţii, creşterii volumului şi a comportării la fierbere)

Determinări ai indicilor tehnologici
de prelucrare ai cerealelor (masa
hectolitrică, conţinutul în corpuri străine,
masa a 1000 boabe, sticlozitatea)
-Determinări ale însuşirilor tehnologice ale materiilor prime pentru panificaţie făina: conţinut de gluten umed, capacitatea de hidratare.
Drojdie de panificaţie: capacitate de dospire în aluat (metoda bilei)


Calcule specifice fiecărei analize:
- conform metodei de analiză folosind formule de calcul, tabele, diagrame
Analiza rezultatelor obţinute:
-estimarea calităţii materiei prime, semifabricatelor şi produselor finite prin comparare cu probe martor, valorile din standarde
- încadrarea în condiţiile de repetabilitate
*16.
Efectuarea analizelor specifice în Industria fermentativă

Pentru faza naţionala intră şi :
*Însuşiri senzoriale ale materiilor prime, semifabricatelor şi produselor finite din industria fermentativă:
- aspect, consistenţă, culoare, gust, miros.
* Materii prime din industria fermentativă
- materii prime amidonoase, zaharoase, struguri, apă.
*Semifabricate din industria fermentativă:
- must de struguri, must de malţ.
*Produse finite din industria fermentativă:
- bere, vin, alcool rafinat.

* Textul notat cu (*) se adaugă pentru faza naţională a olimpiadei.

Bibliografie

1. Draganescu C- Biochimie manual clasele a X-a si a XI-a industrie alimentara, EDP, Bucuresti 1991
2. Moldoveanu Gh., Niculescu N. - Utilajul şi tehnologia panificaţiei şi produselor făinoase, manual pentru clasele a XI-a si a XII-a, Editura Didactică şi Pedagogică, R. A.. Bucureşti, 1993
3. Râpeanu R., Stamate E – Utilajul şi tehnologia morăritului, manual pentru clasele a IX-a si a X-a, Editura Didactică şi Pedagogică, R. A.. Bucureşti, 1992
*** - Standard de Pregătire Profesională, calificarea: tehnician analize produse alimentare nivelul 3

*** - Curriculum liceu – filieră tehnologică calificarea:tehnician analize produse alimentare nivelul 3


Simona
junior
junior

Numarul mesajelor : 42
Data de inscriere : 06/10/2008

Sus In jos

Olimpiade si concursuri Empty Re: Olimpiade si concursuri

Mesaj Scris de Simona Vin 10 Oct 2008 - 20:53

VIII. Calificarea profesională: TEHNICIAN ANALIZE PRODUSE ALIMENTARE, clasa a XII-a, ruta directă

Denumirea modulelor din programă:
M1 Efectuarea analizelor specifice în industria alimentară extractivă
M2 Efectuarea analizelor specifice la obţinerea produselor de origine animală
M3 Efectuarea analizelor specifice în industria prelucrării legumelor şi fructelor

M1 Efectuarea analizelor specifice în industria alimentară extractivă

Însuşiri senzoriale ale materiilor prime (sfeclă de zahăr, seminţe oleaginoase) şi produselor finite (ulei rafinat, zahăr rafinat): aspect, culoare, miros şi gust

Analize fizico-chimice la seminţe de floarea-soarelui: determinarea conţinutului de apă
Analize fizico-chimice la sfecla de zahăr: determinarea conţinutului de substanţă uscată
Analize fizico-chimice la zahăr:
determinarea zaharozei, conţinutului de apă, substanţei uscate
Analize fizico-chimice la ulei:
determinarea densităţii, vâscozităţii
Interpretare:
compararea rezultatelor determinărilor efectuate cu valorile din standarde

Indici tehnologici ai materiilor prime:
masa hectolitrică, conţinut de zahăr al sfeclei,

*M2 Efectuarea analizelor specifice la obţinerea produselor de origine animala

Analize fizico-chimice ale cărnii: prospeţime, pH , H2S, NH3, reacţia Kreiss
Analize fizico-chimice ale laptelui : aciditate, densitate
Analize fizico-chimice ale produselor din carne şi peşte: determinarea substanţei uscate, a sării.
Analize fizico-chimice ale produselor lactate: determinarea sării, determinarea substanţei uscate, determinarea acidităţii

Calcule ale analizelor efectuate: formule de calcul, tabele, diagrame ;
Estimarea rezultatelor :probe martor, încadrare n condiţiile de repetabilitate;
Compararea rezultatelor obţinute :STAS-uri, instrucţiuni tehnologice, caiete de sarcini


*M3 Efectuarea analizelor specifice în industria prelucrării legumelor şi fructelor
Însuşirile senzoriale ale materiilor prime din industria prelucrării legumelor şi fructelor
• materii prime - legume şi fructe
• însuşiri senzoriale ale materiei prime–aspect, consistentă, dimensiuni, culoare, gust, miros, aromă
Însuşirile senzoriale ale produselor finite din industria prelucrării legumelor şi fructelor
• produse finite – conserve din legume, şi conserve din fructe
• însuşiri senzoriale ale produselor finite
aspectul recipientelor, aspectul conţinutului, gust, miros, culoare produs (fructe sau legume şi lichidul de umplere), consistenţa produsului, corpuri străine

Analizele fizico-chimice ale produselor finite
• Tipuri de produse
- sterilizate, pasteurizate, conservate cu zahar, fermentate acido lactic, sucuri.
• Metode de analize fizico-chimice la produsele finite
-determinarea conţinutului de substanţă uscată prin metoda refractometrică, aciditate totală, conţinutul total de legume sau fructe raportat la masa netă, Aparate şi instalaţii
- instalaţia de titrare, balanţa tehnică şi electronica, etuva, refractometrul,vase şi ustensile de laborator, reactivi, STAS- uri
Calcule specifice fiecărei analize
- conform metodei de analiză: formule de calcul, tabele
Estimarea corectitudinii rezultatelor obţinute.
- Estimare probe martor, încadrare în condiţiile de repetabilitate
Compararea rezultatelor determinărilor efectuate cu valorile din standarde
- consultare standarde, caiete de sarcini.

* Textul notat cu (*) se adaugă pentru faza naţională a olimpiadei


Bibliografie

1. Segal, B., Dan, V., Determinarea calităţii produselor alimentare, Editura Ceres, Bucureşti, 1985
2. Dumitriu M., Tehnica analizelor de laborator în industrustria alimetară, Editura Didactică şi pedagogică, Bucureşti, 1972
3. David, D.ş.a, Îndrumător pentru instruirea tehnologică şi de laborator în industria alimentară, Ed. Ceres, Bucureşti, 1984
*** - Standard de Pregătire Profesională, calificarea: tehnician analize produse alimentare nivelul 3
*** - Curriculum liceu – filieră tehnologică calificarea:Tehnician analize produse alimentare nivelul 3
*** - Culegere de standarde profesionale (STAS) în industria alimentară

Simona
junior
junior

Numarul mesajelor : 42
Data de inscriere : 06/10/2008

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum